REVIEW CARPFEELING

Magic Bait Float Pops aan de waterkant

Magic Bait Float Pops aan de waterkant

Anno 2014 zijn de mogelijkheden qua aas en presentatie enorm te noemen. De gemiddelde hengelsportzaak heeft minimaal 10 meter aan schapruimte vol met (imitatie) aas in de meest exotische geuren en de meest fantastische kleuren. Niet alleen qua geur en kleur is er keuze, zelfs in vorm, structuur en drijfvermogen. Een nieuw out-of-the-box aas werd dit jaar geïntroduceerd door het Nederlandse Magic Bait Float. Een aasje wat net even anders is als alles op de markt en dat is best bijzonder te noemen. Maak kennis met de Pops!  

Het begin van Magic Bait Float

In april 2014 was de opstart van hun Facebookpagina het begin van hun onderneming. Het product dat Ruben en Niels op de markt brachten waren hun Pops. Speciale lichtgewicht balletjes in fluorescerende kleuren welke over een hoog drijfvermogen beschikken. Het idee van Pops was in eerste instantie ontsproten uit de roofvisserij. Hoe kun je je doodaasvis iets meer van de bodem liften zodat de presentatie net wat attractiever is? Het antwoord waren de Pops. Niet alleen in de roofvisserij bleken de Pops prima dienst te doen. Ook in de karpervisserij waren de mogelijkheden met de Pops eigenlijk best groot. Door het hoge drijfvermogen kan je ze prima inzetten in snowman presentaties en ook single zijn ze een opvallende verschijning.
 

Waarom Pops?

Wat maken die Pops dan zo anders dan pop-ups en waarom zijn ze dan zo bijzonder? Pop-ups vallen eigenlijk onder imitatie aas. Ondanks dat pop-ups vaak gemaakt zijn van een boiliemix, worden ze vaak attractief gemaakt door middel van (chemische) toevoegingen. Denk aan kleurstoffen, geurstoffen en smaakstoffen. Ook het middel dat een pop-up drijfvermogen geeft kan slecht zijn voor karpers. In de oude tijd werd hiervoor kurkpoeder gebruikt. Anno 2014 zien we door de hoge prijs van kurk ook steeds vaker dat er Spheres worden gebruikt. Minuscule holle balletjes van plastic en zelfs glas om de pop-up drijfvermogen mee te geven. Daarom dat we beter pop-ups niet achterlaten na het vissen en gewoon weggooien in de afvalbak.

De Pop in een snowman presentatie  

Oplosbaarheid

Pops daarentegen zijn anders. Deze lichtgewicht balletjes lijken nog het meest op polyfone (piepschuim) balletjes. Toch gaat het hier niet om een plastic maar om balletjes die nog het meest te vergelijken zijn met polyvinylalcohol en meer nog zelfs met zetmeel foampjes. Lost PVA snel op, zo lossen deze balletjes ook op maar met een veel langere oplostijd. Zo doen deze Pops, afhankelijk van de watertemperatuur, er een 4 tot 5 uur over om op te lossen. Net als bij de bekende zetmeel foampjes zijn deze Pops 100% biologisch afbreekbaar en niet giftig.  

Handwerk

Pops worden allen met de hand gerold. Een hele klus waardoor elke Pop ook niet perfect rond is en niet even groot in diameter. Ik denk dat wij karpervissers hier zelfs nog mee blij zullen zijn. Perfect ronde vormen kennen de karpers onderhand wel met alle boilies die wij het water in schieten. Pops worden verkocht in 6 kleuren te weten; geel, groen, oranje, roze, blauw en paars. Tevens zijn ze te koop in een multi-colour verpakking als je alle kleuren bij de hand wilt hebben. De prijs per verpakking ligt op een 4,95 euro wat een nette prijs is in verhouding tot pop-ups.

De Pops zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren  

De nadelen

Bonne, de Pops zijn verkrijgbaar in diverse felle fluorescerende kleuren, zijn 100% biologisch en kennen een oplostijd van een 5 uur. Niet erg handig als je een nachtje wilt pakken toch? Dat klopt ook helemaal. Pops zouden het dan ook verliezen tegen pop-ups die gewoonweg een langere tijd kunnen blijven zitten. Een ander 'nadeel' is dat de Pops neutraal van geur zijn en dat flavouren de oplostijd niet ten goede zal komen. Dit betekent ook dat de diehard passieve vissers de eigenschappen van Pops minder zullen waarderen tenzij ze vaak korte sessies vissen van maximaal 5 uur. Een laatste nadeel wat te noemen is, is hun oplosbaarheid. Na aanraking met water zijn ze niet meer her te gebruiken. Ik weet dat sommige vissers het preferen om hun pop-up her te gebruiken. Met de Pops gaat dat dus niet op.

Opgelost in maximaal 5 uur  

De mogelijkheden

Toch zijn Pops wel degelijk interessant voor ons karpervissers en dan vooral voor de actievere vissers onder ons. Zo is een Pop enorm interessant voor de penvissers onder ons die hun bosje maden en/of wormen iets van de bodem wilt lichten. Door het zachte materiaal waar de Pop van gemaakt is, is het mogelijk om met een haak met dunne draad de Pop op de haak te bevestigen middens het bekende side hooking. Doordat de Pop door aanraking met water naar verloop van tijd iets weker wordt, zal aanslaan en haken ook geen enkel probleem zijn. Ook zijn de Pops door het hoge drijfvermogen ideaal aan de oppervlakte. Denk aan een kleine gekleurde Pop naast je hondenbrokje of een groene Pop aan de rand van het wierveld. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat een floater vereist is met het geringe gewicht van dit aas.

Pops rechtstreeks op de haak door middel van side hooking  

Kortom

De Pops van Magic Bait Float zijn weer een bijzondere eend in de bijt op het gebied van aas. We kenden PVA en we kenden pop-ups maar een combinatie van beide is toch vrij uniek te noemen. Het is dan ook even zoeken hoe je dit aas het beste kan inzetten in je visserij. Ik zie vooral voor de struiners onder ons legio mogelijkheden voor een subtiele aaspresentatie. Helemaal doordat de Pops naar verloop van tijd wat zachter worden en daarmee ideaal zijn voor op de haak. Zoek je dus nog iets opvallends wat direct op de haak gevist kan worden, dan zijn Pops een goede keuze!

(Door Tim van Zanten, 18-10-2014)